Meddelare: Amanda Hulin  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Ostsjön

Anders Göransson, här i byn var berömd för sin förmåga "att läsa för ögonont". Jag anlitade honom själv för en tacka, som hade ont i ögat. Detta såg ut som enda köttklump. Gubben kom hit med en flaska full med vatten, som han tagit "luftfritt" (uten lufttillträde. Flaskan korkades udner vatten.) i en källa, som flöt mot norr. Han tvättade därmed ögat, strök över det med en kniv, läste och "påttrade" (ett i Norrland rätt allmänt förekommande uttryck, som betyder att säga något halvögt och otydligt samt mycket fort.) men jag hörde ej vad han sa. Det dröjde ej många timmar förrän det onda började gå tillbaka, och tacken blev alldeles bra, varpå det nu berodde.

Ur Hammarstedtska arkivet. Element. Vatten.